dimarts, 20 de novembre de 2007

Equipar i desequipar un via: esforç i vergonya.

Des que vaig començar a escalar, sempre m´havia fet il.lusió obrir i equipar una via.

La tardor de l’any passat, per fi, vaig creure que era el moment d’empendre aquesta iniciativa. Calia, però, prendre varies decisions: escollir la zona, buscar una línia lògica, triar el tipus d’equipament, com i de quina manera equipar-la, com i de quina manera “obrir-la”, etc... Així que un dia, escalant la via Itzi a les Agudes, em vaig fixar en una possible línia més a la seva esquerra, que creuava un bonic diedre i un sistema de plaques.

Una vegada triada la zona i decidit més o menys el traçat, va arribar el primer gran dilema...... com l’equipo? Faig una via desequipada, una semi-equipada o una totalment equipada? La resposta a aquesta pregunta era una nova qüestió: per què o per a qui volia obrir la via?

No tenia cap afany de protagonisme i els que em coneixen de veritat, ho saben. Per a mi era un repte personal i alhora una petita i modesta contribució als amics de l’escalada. Sempre he cregut que la persona que realitza l’esforç té el dret innegable de decidir com ho fa. Jo tinc un grau mig. No sóc ni seré mai un crac. Tampoc ho vull ser. Sent conseqüent, la via hauria de tenir un grau d’escalada “obligat” o màxim de V+. Tampoc sóc un heroi. Ni em vull matar fent muntanya. Ni vull que es matin els altres. Per tant la via calia equipar-la de manera que fos segura i amb un grau d’exposició baix. Així que ja tenia les dues premises bàsiques per obrir i equipar la via: grau obligat V+ i exposició baixa.

D’aquesta manera, creia que podria obrir una via on una gran majoria d’escaladors, si volien, podrien disfrutar escalant en un entorn ben bonic. Així de simple.

Per tot això, vaig decidir equipar la via completament, protegint al màxim possibles caigudes contra repises i blocs, equipant els llargs de grau superior per poder-los passar en A0 o Ae. Per fer la via més segura i amb menys compromís, vaig decidir fer-la totalment rapelable. Amb reunions amb doble parabolt amb anella.

Amb aquestes premises clares, em vaig posar a treballar. Van ser 7 dies complerts de feina. De molta feina. Alguns dies amb ajuda i d’altres no. Carregant tot el material amunt i avall. Rapelant i remuntant cordes. Decidint els enclavaments de les reunions i la posició de cada parabolt. I, sobretot, deixant neta la via de blocs inestables.

El resultat va ser una via que estic ben content d’haver obert.

Sabia que una vegada publicada la ressenya, hi hauria escaladors a qui els agradaria la via i d’altres que no. Estava disposat a rebre qualsevol crítica, sempre que aquesta fos constructiva. Sospitava que el principal problema seria l’equipament. Sempre és l’equipament.

Però quina va ser la meva sorpresa quan vaig començar a rebre alguns mails anònims que arribaven a gairebé l’insult. Que si havia “ametrallat” el Montseny, que si era una via amb “molt magnetisme”, anomenant-me el “blak&decker”, que “què dirien els meus fills”, etc...

Vaja, per al.lucinar! Sempre sense argumentar res. No ho entenia.

Per “colmo”, avui m´han arribat veus que “algú” ha desequipat parcialment la via. Vull agraïr a aquest grup de “grans” escaladors la seva valentia. Que maco és expoliar i reventar la feina i les il.lusions dels altres. Suposo que sou els “jutjes” de les alçades i que sou vosaltres qui decidiu on es pot equipar i on no. Sou posseïdors de la veritat absoluta. Sou la llum del mon de l’escalada. I sempre donant la cara, oi? Que n’es de bonic ser un neo-faixista de les parets, imposant als demés mortals, desgraciats i pobrets, què es pot obrir i què no. Ara els demés escaladors serem més feliços, disfrutant de la vostra “feina”. Ja us sentiu millor per treure quatre xapes i reventar quatre parabols..... ja trempeu? Me’n alegro!

Ah! I ja us fotareu perquè a la primavera penso pujar a refer tota la vostra destrossa.

32 comentaris:

jaumeppiqueras ha dit...

Sap molt de greu que encara s'actui així...tens tot el meu recolzament i si necessites ajuda pel reequipament ja ho saps.

Anònim ha dit...

Hay demasiados hijos de puta sueltos.

Willy ha dit...

Es vergonyos que hi hagi gent incapaç de respectar el que fan els altres. Si no els agrada la via que s'en busquin una altra o que no chapin, però no cal trinchar la feina i il·lusions del personal.
Anims i gràcies per el curro d'obrir una nova via de la que puguem disfrutar la resta.

PGB ha dit...

Tots els ànims, Pere!
A mi la via em va agradar molt.

Vaig trobar que era un itinerari ben trobat, buscant sempre el millor recorregut en aquell tram de paret, no es passava por i la dificultat és assequible.

Si necessites un cop de mà també pots comptar amb mi :)

lo company del Mus ha dit...

a mi en cau lluny per donarte un cop de ma, (no se sap mai) pero, que encara hi hagin ¿escaladors? ¡no!. aquests no poden ser escaladors, aquesta xusma no te cabuda al nostre mon.
i per que may sels hi agafa fent la feina. puta vida.
adeu company, m'en vaig al llit de mala llet.

Kutrescaladors ha dit...

Pere, digues dia i hora i et faig un cop de mà!
Desconiexia que les parets eren propietat privada, al igual que els sistemes d'equipament! impresionant i vergonyós!
fa 500 anys d'aixó se'n deia inquisició..ara com es diu?

Raquel ha dit...

Ostres noi, què fort!! Estic flipant... i jo que creia que sols desequipaven els reequipaments... ara resulta que també les vies que ja han estat obertes amb aquest caràcter... i després va la gent a repetir la via pensant-se que es trobarà una via ben equipada... i sorpresa!!
Jo no tinc ni idea d'equipar, però compta amb mi també, que ningú te dret a aixafar la feina dels altres!! Cada equipador te el seu estil i els seus motius per tenir-lo... i crec que l'important és conèixer l'estil de cadascú i respectar-lo.
Ànims!!

Gatsaule ha dit...

Es realment emprenyador que encara corrin neandertals per les parets, però no sé si s'hi pot fer res, a part d'equipar amb químics !

Mohawk ha dit...

Jo sóc dels que equipo on crec que hi ha d'haver una assegurança, fet totalment subjectiu!. Per això molts equipaments no m'agraden (normalment més per falta d'assegurances que per excès, que hi voleu fer, sóc dels que tinc por).

Però el que està clar és que una via és l'obra de l'aperturista i no crec que s'hagi de retocar res i menys sense consensuar o demanar permís a l'artista!(a mi no m'agraden les millores de la N-II i no vaig amb un pic i una pala, a mi no m'agraden els ponts del Calatrava i no els dinamito, no se si s'entén...).

Podríem discutir llargament sobre la mal anomenada "ética del lugar", però ara no em ve al cap la "Constitución de la Ética de Les Agudes", je,je,je... igual sóc un ignorant i no estic informat :(

Igual que t'han dit els altres, ja saps, si necessites un cop de mà, cap problema, hi ha d'haver vies per a jefes i per a humans!

A tibar-li Pere!

Anònim ha dit...

El que s'ha d'escoltar.
Avui en dia, sembla que si no escales graus molt alts o escales vies amb caigudes mortals no tens cabuda en aquest mon.
Últimament llegeixo per internet molts casos com el que t'ha passat a tu. El mon de l'escalda s'està convertint poc a poc en una cosa semblant a altres esports com el futbol, no em vull imaginar si hi haguessin diners pel mig.
En fi, em sap greu per la feina que has fet.

Salutacions!!!

Josep ha dit...

No diré res de nou...estic d'acord en tot el que es diu.
Si llegiu això els babaus que heu fotut aquesta destrossa,només dir-vos; -Per què no gasteu el vostre esforç,temps i diners,en obrir vosaltres mateixos noves vies,en lloc d'anar tocant els pebrots i les il.lusions al personal?...Sou unes figures!-.
Ah,i quan ho hagueu fet(obrir alguna via) ho comuniqueu al personal...estareu preparats per rebre crítiques?.Esteu tranquils però,nosaltres no la malmetrem!

JB ha dit...

holaaa

soc un escalador novell, i la teva via hem fa ilusio que sigui la meva primera via llarga, i ara encara amb mes rao, si necesites ajuda, ni que sigui per fer de camalic, avisa.

v'sss

Amunt ha dit...

hola Pere, Abans de res vagi per davant que es completament reprovable que ningu desequipi una via i menys encara si aquesta es nova. Tambe reconeixer a qui equipeu e invertiu temps il.lusions i calers en nous itineraris o reequipaments.
Pero tambe sense voler entrar en cap polemica vull que et facis unes reflexions al respecte de la teva via. Perque de les vies que hi ha alla han actuat nomes contra la teva via? creus que te alguna rao de ser el 2 o 3 primers llargs que es una succesio de blocs horitzontals enmig del bosc? creus que el darrer llarg calia colocar expansions quan es una caminata amb les mans a les butxaques? la darrera instal.lacio de rapel just a sota del cim algu ha rapelat o rapelara d' alla? quina rao de ser te el cable-passama d'acer a mitja paret? Imagino que la vas obrir amb l'intencio de que es pogues fer nomes amb cintes expres(molt licit) pero poder vas perdre una bona oportunitat de fer bonics llargs d' autoproteccio on les fisures son abundants i generoses. es nota perfectament fins a on vas equipar per sota (sobreequipat) i gairebe tothom es salta xapes, en canvi... quan el tema es possa complicat les xapes allunyen, l' autoproteccio no es possible i es prou complicat passar en AO, que comporta "divertides" sortides en lliure.
et felicito de nou per trobar una linea tant ben encertada en aquell petit paradis, pero a vegades si nomes surten 3 o 4 llargs interesants (els centrals), lo bueno si breve... ^Per acabar no oblideu que per aquelles parets ja fa mig segle que la gent s'enfilava i absoltuament totes les lineas "modernes" ja havien estat solcades senceres o en part, per tant el mes correcte es denominar via equipada per.... i no 1ª ascensio.
Cal ser curosos a l'hora de fer servir expansions en terreny d' aventura o alta muntanya, pero tothom es ben lliure de fer el que cregui convenient, tot i aixis no oblidem que les nostres obres parlaran per nosaltres.
Espero no crear cap mal rotllo i si que reflexionem plegats davant d'altres punt de vista.

Anònim ha dit...

Subnormals anònims; només cal passar pels fòrums i veure els comentaris
No fer cas i seguir ambla feina i per cada parabolt que treguin, posar-ne dos...
Pere F

Annuski ha dit...

Les crítiques, si són constructives, endavant.

El que no està bé és faltar al respecte amb comentaris insultants a qui ha obert una via amb tota la seva il.lusió i esforç. I, menys encara, sabotejar-la.

Creieu, escaladors anònims, que amb això heu fet un favor a algú? O penseu que així heu tornat la paret al seu estat natural? Si és així, perquè escaleu vies equipades? perquè no feu el friki i escaleu sense deixar “huella” allà on ningú ha pujat i sereu els escaladors autèntics i respectuosos amb el paisatge que preteneu ser.

Quin mal hi ha en fer una via ben equipada? Cap! Sobretot quan n'hi ha tantes de semiequipades o que t'has de mirar i remirar la ressenya perquè no es veu la xapa següent? Gent que, com jo, estem començant en aquest esport, agraïm trobar vies així. Perquè ningú neix ensenyat. O és que vosaltres ho dueu a la sang?

En Pere tenia bones raons per muntar la via com ho va fer. I així ens ho ha demostrat. I vosaltres, tenieu bones raons per fer el que heu fet?

Gabi ha dit...

hola.
supongo que me machacareis, pero bueno, ahi voy.
en primer lugar, creo que hay que separar por un lado a la persona (no tengo el gusto de conocer a Pere, pero me han hablado maravillas de el), y por otro los hechos.

Quiero decir que aunque Pere nos parezca una persona fenomenal, no debemos dejarnos llevar por esos sentimientos a la hora de analizar que ha pasado y POR QUE.

Segun se dice (repito se dice, porque no lo he comprobado personalmente) existia una via antigua, sin expansiones, por la via que equipo Pere, y parece ser que alguien, sin hablarlo primero (que es lo que creo que hay que hacer en estos casos), ha desequipado la via que pisaba la suya, abierta por abajo y sin expansiones.
Digamos que en un terreno mas alpino que deportivo (aunque lo del alpino igual es demasiado para esas rocas), se considera mas normal abrir las vias por abajo y sin equiparlas en plan deportivo, pues deberiamos seguir ese estilo. No es una obligacion, claro, faltaria mas, pero es mas logico. Nadie queremos que todas las piedras de todos los sectores de todas las montañas sean vias de chapas. Creo que las cosas tienen su lugar.

Si la via de Pere se abrio por arriba, con expansiones, y pisando una via antigua, pues no se... que quereis que os diga. Estoy de acuerdo en el fondo de desequiparla, aunque no en la forma en que se ha hecho. Eso que quede claro.

No debemos intoxicarnos con que si es una via facil, si es su primera via, si es una via que le he costado mucho tiempo y dinero, que si la ilusion, y demas... Todo eso esta muy bien, pero no deberia influirnos a la hora d analizar lo que ha pasado.

es una opinion que supongo no gustara, pero bueno, tenia que decirla.
un abrazo, y espero que todo se arregle pacificamente.

Gabi.

Star Fisherman ha dit...

Vull agrair a tothom els seu comentaris.
Tots.
I tant sols aclarir-li a l'amic Gabi que no coneixia aquest rumor. Dir-te que és totalmnent falç. M'agradaria conèixer qui fa córrer aquest bulos.
Però que no entraré en cap polémica.
No crec que valgui la pena.
Gràcies igualment.

Anònim ha dit...

una llastima, jo m'ho vaig passar molt bé a la via. El passamà a mitja via era certament una mica innecesari... tot i que la via en dies humits ha de patinar de valent

si hi havia una via antiga com diu en Gabi, dubto que se li hagués passat per sobre a l'equipador. Pero coses més rares s'han vist al món

Anònim ha dit...

és que ara que hi penso, l'ultim llarg era una mica exposat. Com dimonis no es poden deixar rastres allà?

Era una via fantástica per a iniciar una persona en via llarga. Faltava ambient però per l'indret en que es troba valia molt la pena.

tendi ha dit...

Pues me imagino que debe ser el mismo rumor que el que nos ha iontoxicado, porque yo sí he oído ya por tres fuentes distintas lo de que o se subía ya a pelo, o que había alguna vía por ahí. De todos modos ni he hecho la vía ni he estado en esa zona, pero es curioso que pillándome tan lejos me hayan llegado esas voces. En fin, sin contrastar, los rumores no valen....

मोन्त्से ha dit...

Personalment, m'afegeixo a donar-te suport moral i en el reequipament d'aquesta via.
Força Pere!

Sara ha dit...

Personalment no crec que el millor sistema si no estas d'acord amb la forma d'equipar una via sigui tallar pel dret i eliminar material. Crec que si observes mancances i coherència en un equipament s'hauria de parlar amb l'equipador i intentar arribar a una entesa. Jo he escalat la via i puc opinar directament, cosa que crec que molts que s'escandalitzen perquè s'han tret parabolts no han fet. M'agradaria puntualitzar que no es una via per iniciar-se a escalar, els llargs fàcils estan equipars generosament, però a on toca apretar no sé perquè els seguros allunyen o manquen. Amb això només vull dir que no em serveix el discurs que equipo vies perque la gent les vagi a fer sense passar por perquè no és aquest el cas. Tothom equipa com creu millor, però a aquesta via li falta coherència en quan a repartiment del material i el que ja es absurd és l'últim llarg on hi ha un parell de parabolts en un tram on passes caminant en sabatilles. Amb això no vull dir que s'ha d'equipar d'una manera o altra, tothom obre com vol, però si que quui es fiqui a la via pensant que està cosida s'endura una sorpresa, perque només ho està als llargs fàcils. D'altra banda a la via hi ha un parell de pitons que m'agradaria saber si els ha posat en Pere, perque sino per allà si que podria anar un itinerari antic. Afegir també que la simpàtica i divertida Itzi fa anys que s'escala i trobo una mica fora de lloc que perquè algu hi hagi ficat quelcom de material s'adjudiqui la primera ascensió.
Siguem molt respectuosos alhora d'obrir i Pere crec que davant del dubte, hauries de ser una mica més humil i preocupar-te d'informar-te correctament si la teva via ja era oberta. Oi que a tu no t'agradaria que et xafessin una via, posat una mica en el lloc de l'altre o prreguntat les raons de qui te l'ha desequipat. Una darrera reflexió les vies que es desequipen solen ser les reequipades o que trepitgen altres línies, jo encara no sé de cap via via que es desequipi sense un motiu darrere.

martulinaa ha dit...

Tutu, de gent que no dóna la cara ni ha a tot arreu...sí, va pels ànonims. No val la pena perdre més el temps.
Busquem una nova ubicació i obrim una nova via!!!!!!

I srs, penjarem la resseny aquí i si no els sembla bé ja saben el que han de fer, oi?

ÀNIMS!!!!
un petó.

lux ha dit...

Pere,

em sap greu.. se la il.lusio que hi vas posar!

Crec que totes les opinions són respectables, i és en el dialeg d'opinions diferents, contradictories on ens enriquim i aprenem, no en el cop de martell i en trencar-ho tot.

i si necessites un cop de ma ..ja diràs ;-)

Una abraçada!

Star Fisherman ha dit...

Primer agrair-vos de nou a tots els vostres comentaris, crítiques, recolzaments i oferiments.

A part de refer les possibles destrosses, questes són les modificacions que faré a la via.

•Desmuntar la reunió i les assegurances del llarg final. Estem d’acord en que la grimpadeta final no necessita protecció.

• Afegir una o dues assegurances més en la part baix del llarg de 6a+ eliminant la seva part més exposta.

•Desmuntar i retirar el cable del passamans, deixant els parabols per qui vulgui assegurar el flanqueig.

•Per evitar el fregament de les cordes en el llarg de 6a+, traslladar la R5bis fins a la vertical de la placa. Alhora aconseguiré que l’assegurador tingui a vista el primer de cordada.

La resta de la via quedarà igual.

Un salutació!

Airun ha dit...

Com a "mare" de la criatrua -la via- em sap molt greu q algú s'hagi pres la "justícia" per la seva mà. Si és cert, li preguntaria si va trencant tot allò q no li agrada al seu pas. No coneix la paraula respecte? Muntant-la hi vaig passar hores, fred i cansament amb la il.lusió -amb el meu company- de què gent amb un nivell normal d'escalada (la majoria)la gaudís sensen necessitat de tenir gran material tècnic. A part d'irrespectuós, s'afegeix l'atribut de covard, perquè no ha donat la car. Hi ha mil maneres de manifestar la teva opinió a l'autor del treball. Bé, el mar d'estels m'agradaria que seguís igual que al principi, sense modificacions, però poc puc fer ara. Convido a qui hagi tret xapes que es posi en contacte amb mi. Si vol, li compro la xatarra i em trec uns calerons pel caga tió. No es pot anar per la vida criticant destructivament i fent la teva sense posar-se en el lloc dels altres. Hi ha una cosa que se'n diu EMPATIA (posar-se en el lloc de l'altre). És força important.
M'ofereixo per obrir amb tu, Tutu, més "mars d'estels" si és que ja no és massa tard.
Que et vagi bé i gaudeixis força amb els teus.
La co-autora,
AIRUN

Trabalon ha dit...

Hola Pere!
Primero de todo decir que me parece un acto totalmente inapropiado y fascista desequipar una via cuando tu realmente no eres nadie.
Entiendo que en este caso el Parc Natural del Montseny es la única entidad con derecho a esto, y que podría perfectamente hacer desequipar o hacerlo la Airum, la Itzi, o cualquier otra, o incluso meternos una multa si quisiera. La legislación del parque, que yo consulté al abrir la Itzi, no habla explicitamente de que permita este tipo de actividad, y por lo tanto tendríamos dificil refutar-lo, como la gran mayoria de vias que se abren en la mayoria de montañas del mundo.
Lo que si es cierto, es que en la Airum, que por cierto disfruté, el equipamiento tal vez haya sido excesivo, y comparto esta opinión, porque me gusta la escalada más clásica y de cacharreo en este tipo de terreno. Es mi opinión claro, a mi no me gusta abrir vias en este terreno de esta manera, pero yo no soy nadie para ir allí y quitar nada. Si quisiera que desequiparan tu via lo que haría seria un escrito al Parque denunciando este hecho, que creo que es lo que debería hacer alguien para que tome la decisión oportuna el órgano de gestión.
Lo que si es cierto es que hoy dia parece que o eres muy bueno, de estos que salen en las revistas, o siempre resulta que ha subido alguien por la via que has abierto, o no se cuantas historias.
No me cansaré nunca de decirlo. Que haya subido alguien alguna vez y no esté documentado y que solo lo sepa su abuela no significa que el que vaya detras y difunda la via o la equipe parcial o totalmente no sea el aperturista.
Hace un tiempo cuando leí una via que abrió un alpinista catalán famoso en el muro de Gavarnie, una linea de hielo, esta claro que es una obertura. Por que no piensa o dice esta gente que no es obertura porque en ese muro seguro que los franceses han subido por todos lados?? o yo diré que mi padre subió hace 30 años sin ningún tipo de pruebas y lo pongo en duda.
Creo que en estos temas se tiene que tener un poco más de rigor al hablar. Si la cosa continua así nadie abrirá vias porque siempre parece ,más que hayas cometido un delito que que hayas abierto algo y que puedas aportar tu granito de arena y devolver parte de lo que has disfrutado a los demás.
Ale bona nit.

tendi ha dit...

Hay una serie de conceptos que yo creía asumidos por la mayoría al menos, y veo que no es así.
Para mí abrir una vía significa ser el primero que sube por ese recorrido y desde abajo. Así lo tengo aprendido yo.Apunte extra:Desde arriba se llama equipar.
Parte fundamental de ese concepto es el ser el PRIMERO.Si hay duda razonable de que alguien ha pasado antes, como mínimo hay que reseñarlo. Si uno se encuentra en su apertura algún vestigio tipo clavo, cordino, spit o demás es evidente que alguien ha pasado por ahí antes, con lo que como mínimo hay que informarse en la medida de lo posible antes de adjudicarse la apertura. Es posible que simplemente sea un intento inacabado, pero hay que confirmarlo.
Otra opción es publicarlo como propio, pero entonces en cuanto aparezca noticia de la anterior visita a esa roca(y francamente, mal vamos si no nos fiamos de la palabra de los otros escaladores, ya que ésta es una afición sin notarios, mil encadenamientos no lo son, mil montañas no se han subido), hay que recular, y reconocer simplemente una tarea de equipamiento, por demás muy discutible, ya que hay que consultar al autor inicial, como ha dicho todo dios aquí con respecto a Pere, pero muy pocos han tenido en cuenta al posible anterior aperturista en el caso de otras vías, cuando se las han llenado de chapas.
Básicamente este comentario va dirigido a Trabalón del cual admiro sus ganas de hacer cosas, de afrontar nuevas aventuras, de buscar lo incierto. El problema es que después no te bajas del burro, hombre, cuando te equivocas.
Es quizá más difícil que antes, pero no imposible, porque claro que quedan paredes con líneas vírgenes, pero quizá hay que currárselo más aún. Piensa que lo que hemos ganado en técnica y material hay que currárselo en investigación.El Montseny y el Gra de Fájol no son sitios perdidos precisamente, con lo que la probabilidad de que estén acribillados aumenta y mucho.
Y si hablamos de rigor al hablar, necesitamos revisar conceptos, porque se llama fascista a alguien que ha hecho algo sin que conozcamos las motivaciones que le han llevado a ello.Porque se llama aperturista a quien no lo es, porque yo creo que la inmensa mayoría de los aperturistas de vías no salen en revistas ni siquiera en blogs o foros.Porque difusor es difusor, y equipador es equipador, pero aperturista es el que sube primero que nadie por una ruta y desde abajo.
En cuanto a la Airum de Pere y compañía. Ya he dicho que si son sólo rumores no doy crédito, pero si fuera cierto le distinguirían del "fascista" dos apuntes:
-Que dio la cara por su trabajo al difundir la vía, cosa que no ha hecho el desequipador anónimo.
-Que si había un aperturista anterior, él no lo sabía, como bien ha asegurado, con lo que esos dichosos clavos son suyos evidentemente.El "fascista"sí sabía del trabajo de Pere.
Por lo demás no vería más diferencias.
Concluyendo, imposible juzgar sin datos.

ratafiaire ha dit...

OJU AMB ELS RUMORS!!
Tela la cua que ha portat el teu post, Tutu. En general estic molt d'acord amb el què comenten en Gabi i en Tendi; i ja saps que t'havia comentat molts cops que valdria la pena "arreglar" la via abans de que ho fés algú per tu. Això NO JUSTIFICA res, ni cap desequipament.

En qualsevol cas, però, ens hauriem d'assegurar de que el rumor és CERT, i que realment ALGÚ HA DESEQUIPAT parcialment la via... perquè sino és parlar per parlar...

Ara, lu de enviar mails ameneçant i coses similars... això si que és feixisme, o terrorisme,... o digues-li com vulguis.

Referent a les vies antigues, tothom sap que per les parets del Montseny s'hi ha enfilat gent des de temps inmmemorials, segurament sese obrir una via en concret, avui pujant per aquí, avui per allà,... i els pitons que trobem per la via són antics...això és clar. Això no vol dir que la teva via trepitgi una altra d'antiga, això hi posaria la mà al foc... pq la teva via com comprovarà tothom que l'escali, puja quasi sempre per les plaques, amb la qual cosa vas fer bé de posar parabolts. La o les vies antigues (si és que existien com a tals i no com a ascencions esporàdiques)en tot cas discorren per les fisures, diedres i terrenys fàcils, en l'estil més clàssic, o sigui que més que trepitjar via antiga jo crec que les vies es creuen en algun punt. Per tant no hi veig la polèmica.

Pel què fa al sobreequipament dels llargs fàcils, ja saps la meva opinió... jo no ho hagúes fet, però és la teva via.

Bons Cims i bons averanys.

Star Fisherman ha dit...

Gràcies de nou a tots pels vostres comentaris.
Crec que estem d'acord tots en el fons.
Pujaré, comprovaré l'estat i faré les modificacions que ja he explicat.
Merci.

Rumba Team ha dit...

Hola pere!!
ja saps si han desequipat la via? ja que deunidó lenrenou que has montat!! jo tinc informació d'uns companys que la varen repetir fa uns 15 dies i estava tot a lloc!! Despres de llegir tot això encara flipo més: que si ha han uns pitons antics? (si es cert que hi ha pitons dubto que els hagis posat tu tal i com has obert la via; tb penso que si fos així hauries de haber-ho mensionat, penso vaja!!).
Tb flipo en les modificacions que vols fer, que si treure parabolts,canviar R, pasamans? es una via o un mecano?
No se on estem arribant, penso que abans de fer les coses s'haurien de pensar més bé! menys xerrar i més escalar!!!
espero que no tofenguin aquests comentaris pero com diu algu tb, el final l'obra de cadascú l'acava posant el seu lloc!!
apa, salut i bones escalades.
Bernat Jover

Star Fisherman ha dit...

Bernat, company!
Quina il.lusió veure un comentari teu al meu blog.
Bé, en quan a la via, el tema queda tancat fins a la primavera.
No vull donar-li més voltes.
Pitons a la via però, no n´hi ha cap, ni de meu ni de ningú més.
Rés, espero que la vagis a fer.
Per fer comentaris sobre alguna cosa, millor deixar els rumors i mentides a part i coneixa-ho directament.
Merci!