dissabte, 9 de febrer de 2008

Una altra eina: el polipast 7:1

Després d'explicar la realització d'un polipast senzill, el 3:1, (veure http://pescadordestels.blogspot.com/2007/07/polipast-31.html) ara tocava un de més complicat però que ens permet hissar un pes força alt amb relativa poca força.
Per realitzar aquesta maniobra cal disposar de dos cordinos, 3 mosquetons de seguretat i una baga.
Aquesta és la seqüència de passos a seguir:

Situació inicial:Pas 1: realitzem un primer machard bidireccional sobre la corda activa (la que suporta el pes) i afegim un mosquetó de seguretat.
Pas 2: realitzem un segon machard bidireccional sobre la corda inactiva (la que surt del reverso) i afegim un mosquetó de seguretat.
Pas 3: la corda inactiva que surt del 2on machard, la passem per dins d'un tercer mosquetó de seguretat que actuarà com a politja.

Pas 4: utilitzem una baga cosida de 120cm. Obrim el mosquetó del 2on machard i hi passem un dels extrems de la baga.Pas 5: la mateixa baga, la passem (tota ella) per dins el mosquetó del machard de la corda activa (politja).
Pas 6: finalment, obrim el tercer mosquetó i hi passem l'extrem de la baga.
Alguns apunts:
- No cal dir que cal practicar-lo unes quantes vegades a casa per assimilar-lo correctament.
- Podem substituir qualsevol dels machards per un aparell bloquejador: shun, tibloc, puny o similar.
- Recomano el machard BIDIRECCIONAL perquè d'aquesta manera ens assegurem que el nus bloquegi sempre, evitant l'UNIDIRECCIONAL que podria conduir a un error d'execució.
- El podem utilitzar en corda simple o en corda doble.

La maniobra es pot complicar si assegurem amb un aparell que no bloquegi o si ho fem amb un dinàmic, però això ja serà tema d'una nova entrada....

4 comentaris:

Petrus ha dit...

Interessant! De tota manera, espero tenir-ne suficient amb polipasts més simples...

Per cert, potser ja el coneixes perquè veig que t'interessen aquests temes, però hi ha un llibre excel·lent d'en David. J. Fasulo, Self-Rescue (col·lecció How to rock climb) que explica, com el seu nom indica, tot de tècniques d'autorescat, incloent polipasts -però sols arriba a un 5:1 :)

Pekas ha dit...

Por un lado ... seguir aplaudiendo tú esfuerzo en seguir elaborando "blogticulos" técnicos de está calidad... :-))))

Por otro lado... ( tú ya lo comentas..) pero insistir en el tema de que este tipo de maniobras y mecanismos... hay que ensayarlos varias veces y en todo tipo de situaciones... a pesar de la buena elaboración y confección de un polipasto... no es tan fácil cómo parece recuperar el peso del tipo que sea... ( un compañero caído en un pared... en una grieta...etc... )

Practicar...practicar... y reciclarse... :-)))))

Bona feina...company... :-))))

Kutrescaladors ha dit...

ostre Pere...el proper dia que ens vegem en vull una sessió pràctica, jo em penjo...i que l'Antxi m'intenti pujar...vull saber que passaria!!!Confio amb la física!

Gracies per la feina !!

jaumeppiqueras ha dit...

Hola Pere, molt bon post! ja trobava a faltar les teves notes tècniques; Llorenç, posa-ho en pràctica, ja veuràs el que costa remuntar-te, la desmultiplicació del sistema fa que s'hagin de fer moltíssimes maniobres per a recuperar un metre tan sols...com a consell, si es pot, sempre intentar baixar l'accidentat, és més fàcil, si no hi ha més remei que remuntar-lo , llavors a armar-se de paciencia i amb aquesta desmultiplicació possiblement et pugui pujar el company/a de corda.