dimarts, 8 de juliol de 2008

Restauració via Boy-Roca a l'Elefant

Després de llegir varis posts sobre l’estat precari de la majoria de les assegurances de la via Boy-Roca a l’Elefant (Sant Benet-Montserrat) varem decidir intentar fer quelcom perquè aquesta clàssica no es perdés. Per evitar polèmiques absurdes i veient com està el “pati”, calia intentar fer les coses bé.
Primer de tot, provar de contactar amb algú dels “pares de la criatura” per obtenir el seu vist-i-plau. Investigant una mica, vaig aconseguir parlar una bona estona amb el sr. Josep López, alies “boy”, feliçment retirat a casa seva, a la Seu d’Urgell. Després d’explicar-me que la via era de l’any 59 del passat segle i de recordar-me que “jo encara no havia nascut” en aquella època, es va mostrar molt content en conèixer la nostra iniciativa. Ni tan sols em va dir quin tipus d’actuació volia que féssim. El sr Josep ens va agraïr la nostra feina i prou. Un personatge encantador.
El següent pas va ser amb la FEEC. La Federació té una Comissió Tècnica que subvenciona determinats re-equipaments (http://www.feec.org/Activitats/Escalada/escalada.php?opcio=equipament). Per rebre aquest ajut cal fer l’actuació d’una manera determinada i prèviament consensuada. Existeix un REGLAMENT, cal presentar un PROJECTE amb un RESPONSABLE (preferentment membre de l’ECAM) i el treball està sempre supervisat per membres de la Comissió. Varem aconseguir la seva aprovació.
Així tan sols quedava decidir el tipus de re-equipament. Cap dubte: mantenir el número d’assegurances actuals i la seva ubicació. Sols calia renovar el tipus d’assegurança: substituint burils, reblons i spits per parabolts 10mm. D’aquesta manera seguíem les directrius de la Comissió i l’opinió majoritària del col.lectiu d’escaladors. La feina s´ha fet repartida en dos dies. Unes 11 hores en total. Hem retirat tot el material obsolet i/o trencat que es podia extraure sense fer malbé la roca. Hem tapat els orificis deixats pels reblons i spits. Tant sols hem deixat la “ferralla” que era molt difícil de treure sense deixar senyals a la roca. No hem afegit cap assegurança més. Les reunions són sobre dos parabolts amb anella. Ha estat un treball fet amb tota la bona voluntat del món i de molt bona gana. La FEEC ha pagat els parabolts, però benzina, pàrkings, trepant, etc…han estat al nostre càrrec.
Prego als “crítics de saló” siguin benèvols amb nosaltres. Us deixo amb algunes imatges i la ressenya actualitzada.
Espero que tots gaudiu de nou de la via.
Li dediquem la nostra feina a l'amic Gatsaule, tot desitjant-li que es recuperi ben aviat.
Força i Muntanyes!

La ressenya


Buril oxidatLa "ferralla"...
Criteri 1: respecte a l'antiga ubicacióCriteri 2: mantenir el mateix número d'assegurances.
Reunions: dos parabolts de doble expansió de 10mm amb anella.Podeu veure el poc que falta perquè "peti" la subjecció dreta de l'anella ...
Hem conservat el famós buril amb cordó de sabata.


Buril ja petat....

Cargol d'espit que va "petar" mentres el desenroscàvem amb la mà...

Treball de restauració: mimetitzar els tacs dels spits (exemple I)

Treball de restauració: mimetitzar els tacs dels spits /exemple II)

33 comentaris:

Mohawk ha dit...

MOOOOLT BONA FEINA! Això és restauració, si senyor!! Perfecte lo de camufalr la ferralla, molts cops no es fa i és digne d'agraïr!

Sort que us heu avançat al Carioko & Co.

A tibar-li!!

Llorenç ha dit...

Felicitats !

realment hi havia ferralla en molt mal estat, calia una renovació!

S'ha d'aceptar que les assegurançes amb els anys es deterioren i perden la seva ressistencia i cal renovar-les.

Bona currada tapant els residus!

IvanG ha dit...

De conya!! Felicitats per la currada. Es d'agrair que encara algú s'atreveixi a fer restauracions.

Salutacions!

Anònim ha dit...

mil gràcies companys

PGB ha dit...

Em sumo al comentari del Mohawk. Sort que us heu avançat! :)

zaldyon ha dit...

Felicitats! per la feina, nomes una pregunta en el tram de Ae no heu deixat cap peça vella? i la R aquella rara al final del Ae eu deixat algun seguro com a record? jajaja es que soc una mica romantic jo! pero molt bona feina d'aqui uns dies vaig a ferla que laltre vegada hem van faltar dos llargs!

Lluis Nadal Argaiz ha dit...

Enhorabona pe la feina que heu fet. Potser es pot fer millor, però no se m'acut com...
És bo perdre els complexes, i fer les coses que s'han de fer i com s'han de fer. I a aquesta via li calia recuperar la personalitat de fa uns quants anys.
Gràcies!

Daraal ha dit...

Fa uns 3 mesos vaig fer aquesta via i realment li feia falta la restauració!

GRACIES!

Raúl ha dit...

Ahora se puede destrepar al collado en A0? O habéis puesto el parabolt más arriba. He oído que antes había una cadena, no?

Piju ha dit...

Bona iniciativa, felicitats.

Llàstima que no s’enrotllessin amb la subvenció i us passessin inox.

Un comentari: he vist en moltes fotos que expansioneu al còdol. Crec que es millor fer-ho al ciment, la resistència del material es menor però mes homogènia.
El còdol te una superfície limitada i per tant pot estressar-se molt mes fins a trencar-se, encara que si no ho ha fet al apretar el parabolt, ara ja no es probable.
No es cap crítica, eh!, es una opinió personal sense contrastar, potser m'equivoco.
Endavant amb la feina!

Mingo ha dit...

Pere molt bona feina, retirar el material antic i que no es vegui l'antiga ubicació, molt bé. Haurem d'anar a la via, fa 32 anys que la vaig fer i aleshores ja havia burils precaris. Escolta com està l'Airum de les Agudes? és que vaig llegir una polèmica i no sé com està.
Vinga Pere si vens pel Piri ja ens veurem.

Jaumegrimp ha dit...

Gràcies per la feinada!, ben feta i amb criteri. Fa molt de temps que la tinc a la llista i l'hauria fet igual sense el reequipament, però és molt d'agraïr la vostra feina!

antonio ha dit...

felicitats, seguramnet a partir d´ara sera una de las mes repetides de Sant Benet, i jo despres despres de 30 anys la tornare a fer.
garcies

Jose ha dit...

Enhorabona per la currada! Fa 10 anys els ancoratjes ja feien en el L3 una mica de riure! La vam fer 2 cops llavors, a la segona va sortir en lliure i el tarro anava a 100 en el llarg! Entenc q que bolt al L1 es per on va la via si s'entra per la nose no es pilla, no?

Sobre el tema del colladet que s'ha comentat, fa 10 anys no hi havia cap cadena (potser abans?)

Un aplaudiment

Jose

TRanki ha dit...

Gracies per la feina

Gracies per avançar-vos i fer-ho bé (estic amb en Piju amb el tema de col.olocar els bolts NO AL CODOL, especialment als grans)

Gracies per dedicar temps, esforç i peles a "restaurar".

Felicitats

Star Fisherman ha dit...

Bé.
Primer de tot agrair-vos a tots els post.
Merci de part meva i de l'Anna.
Dubtes...
Per en Zalydon: al tram d'Ae si que hi ha peces antigues, algunes per ser "especials" com el buril+cordinillo i d'altres per no poder ser tretes sense fer malbé la roca.
Per en Raúl: la des grimpada (molt sobada) es fa com dius en A0 (hi ha un parabolt i ja està).
Piju i Tranki: moltes mercès pels consells. Era la primera vegada que equipàvem conglomerat Montserratí...va molt bé sabre-ho. De totes maneres, totes les peces van expansionar a "muerte".. dono fe... je je je,
Mingo: t'envio un mail.
A la resta, gràcies de nou.
Per cert, l'Albert Massó m´ha fet dos precisions sobre la ressenya: la primera ascensió va ser d'en Boy i d'en Roca (tant sols) i la via de la fissura de la dreta és l'Anglada-Guillamon. Ja he fet les correccions gràcies Albert).

dani brugarolas ha dit...

Molt bon curro. De conya que hagueu deixat algunes peces velles, encara que sigui només per recordar com s'escalava abans dels parabolts, que de vegades els reequipaments fan desaparèixer tot el d'abans i, òstia, un buril rovellat no fa mal a ningú, mentre no t'hi hagis de penjar, no?

Fetpols ha dit...

Molt bona feina!!! Gràcies per utilitzar el vostre temps lliure per fer aquest reequipament. Ara molta gent la podrà tornar a disfrutar. I està molt bé això de deixar alguna peça vella, així tothom que hi passi ara es podrà fer una bona idea del que hi havia...
Em sembla que iniciatives com aquesta són les que han d'anar sortint per renovar algunes vies de Montserrat, sense mogudes ni històries rares! Endavant!!

lux ha dit...

Felicitats i moltes gracies Pere!

realment una d'aqueles vies que l'equipament feia tirar enrera i mira que la línia l'he trobat sempre magnifica!!!

ara no hi tinc excusa ;-))

una abraçada i ens veiem aviat!!!
(espero ;-)

esgarrapacrestes ha dit...

Mol bona feina, agrair-vos l'estona que eu perdut en bé dels demés, seguramen algu no li estara bé, pero estadisticament no arribarant al 0,1 %...gracies...

Anònim ha dit...

els reequipaments deurien sewr sempre amb inox y mes en una via com akesta.

मोन्त्से ha dit...

No em queda res més per dir.
Ens trobem tots plegats un dia d'aquests fent cua a peu de via, no?
Amunt la bona gent com en Pere i l'Anna!

kbces ha dit...

Una senyora feinada que s'ha de valorar.
Sumant-me als apunts tècnics, però, opino que heu posat les noves expansions massa aprop de les velles, haurien d'estar mínim a un pam, on la roca (material flexible) no ha notat la fatiga d'anys de presió.
A part d'això una feina feta pulcrament i sense cercar protagonisme sinó com un servei ple de generositat.

Pekas ha dit...

Felicitats... sense més... :-)))
( i gracies.. )

Ho sento per la teva Airun... :-((

Algún crápula te la ha desmantelat sencera... :-((((

Raquel ha dit...

Ahir vaig repetir la via amb la vostra ressenya a les mans...

Molt bona feina!!

Gràcies!!

Anònim ha dit...

Bona feina de reequipament a una via mitica i oblidada per el seu estat, jo li tinc un record especial, (en alla em vaig penjar per primer cop d'un cordill de sabata sobre un buril i aqui estic encara jejeje).
sobre el tema Airun, aquest finde despres de veure algun post del seu desequipament vaig anar a treure el cap i tot allo visible desde el cim estava al seu lloc. Vaig pujar per Terra Incognita, una agradable sorpresa per el seu encertat recorregut i verticalitat, llastima alguns trams de liquens a la seva cara nord, ideal per els dies mes calorosos del estiu.

Anònim ha dit...

Critica constructiva:
creieu que ara al 2008 amb tota les resistencies dels nous materials, mes els nous equips d´escalada (peus de gat,etc) es necesari posar els parabolts en els mateixos llocs dels anteriors, colocats en decades pasades?
No seria bo augmentar una mica les distàncies,?mantenint sempre la seguretat, esclar, ja que es una via per aprendre

es una opinió

jordi rubio

kbces ha dit...

D'acord amb Jordi Rubio. Si es vol mantenir l'Ae es podria fer una sèrie de parabolt, burí nou, parabolt, burí nou, o fins i tot separar més els parabolts. Un Ae tot de parabolts és monòton i els parabolts són innecessaris, un burí faria la feina, amb la plena seguretat d'un parabolt cada 3-5 metres. Jo crec que és per reflexionar-hi.

Anònim ha dit...

La feina feta es incontestable, avui 30 d'agost la hem repetit. Nomes, i sense buscar polèmica de cap mena, voldria afegir que la reunions es podrien haver millorat ubicant els parabols mes estratègicament buscant una mica mes de comoditat per exemple la reunió 2 i la 3 es fan incomodes, posant els parabols 40 cms mes amunt s'aprofitaria molt mes be els replanets per estar mes a gust. Per altre banda Pere, tu que ets el gran teòric de l'escalada no trobes a faltar un seguro mes al sortir de las reunions per fer un reenvio correcte?
Salutacions.
Antoni des de Sabadell

Star Fisherman ha dit...

Hola Antoni.

T'explico perquè no hem mogut de lloc les R i perquè no hem afegit una assegurança extra per evitar el factor 2 (com bé recomanes tu).

És simple. Nosaltres no hem obert la via. Per reequipar-la, el Sr.López ("Boy") no ens va posar cap condició, però sí la Comissió de reequipaments de la FEEC (que ha subvencionat el material), que em va donar, entre moltes condicions, les següents:
- NO afegir assegurances
- NO modificar la situació de les reunions

Estic d'acord amb tu, si jo l'hagués obert, segur que hi poso més assegurances.

I contestant a l'amic Jordi Rubio: una mica el mateix. És la FEEC qui posa les condicions per subvencionar un reequipament i, sempre, és la substitució total dels expansius per parabolts de 10mm. Rès de burils.

I tal com està el "pati" vam creure que aquesta forma de reequipar és la més consensuada i acceptada per la majoria de la comunitat d'escaladors.

És difícil fer content a tothom, però bona voluntat no ens falta!

Merci a tots!

Joan ha dit...

Abans de tot, deixa'm felicitarvos per l'excel.lent feina feta. Avui he anat a la via. Tinc un parell de comentaris a fer:

1- Al segon llarg, ja sé que tot és discutible, no aniria malament haver afegit un parabolt. N'hi han dos i penso que del segón a la reunió és massa llarg. En fi, ja saps...
2- M'ha sorprès el que la ressenya de Rocktopo marca la via per l'esquerre a partir de R3 (i diu que no hi ha cap parabolt fins a la R4) , mentres que els parabolts nous es veuen una mica a la dreta. M'he equivocat?
3- Per acabar, la reunió de dalt, no hi és?. HI ha un sol parabolt -xapa que es mou) en una repisa i un espit amb xapa a dalt de tot. Una mica precari per ser una reunió, no? Potser que n'hi hagi una altra que no he vist?

Un cop més, enhorabona per la feina feta!

Zatyrus ha dit...

Gràcies per deixar-nos tastar aquest bombó de via, i poder-la fer amb seguretat. El que es fa vell es malmet, per molt bé que estigués en el seu moment... No fa gaire que escalo i he trobat l'equipament correcte als trams assequibles, i potser un pèl excessiu al 6a/Ae. Entenc que la FEEC demana expansió vella x explansió nova, però deixant alguna peça vella entre parabolts mantindria una miqueta el suquillo... En fi, qui no vulgui que no xapi, diuen.
En tot cas, una via de notable-excel·lent i un reequipament com déu mana. Afegir-ne li restaria encant. Molt agraïts!

Anònim ha dit...

Bones!! Despres de 2 anys de restauracio e vist aquest forum.
Crec que respecte a la boy ,leu cagat,sap greu . Parabolts de + i mal posats,modificacio del traçat i galavanitzats! A sobre, re- equipeu les "R´s" amb descuelgue,amb la consecuencia que molta gent no s´informa be i no so veu per baixar i acaba rapelant la via,liant un pollo amb els que venen darrere que no veas. Si la gent vol rapelar o abandonar que deixir material,a la proxima ja s´informara millor i baixara caminant.( me trobat varies vegades a penya liantla molt aixi,sobretot de fora).