dimecres, 20 de gener de 2010

Curs d’Alpinisme nivell I (Iniciació)

L’Escola de Muntanya CIM de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró organitza:
Curs d’Alpinisme nivell I (Iniciació)
Dies 10, 13,14, 17, 20, 21 y 24 de febrer del 2010

PROGRAMA

Presentació
"… Qui sent la muntanya no necessita explicacions i mentre existeixin parets, agulles i arestes, hi haurà qui les escali, gaudint del què fa, encara que no comprengui exactament el perquè…"
Josep Manel Anglada Nieto (Barcelona,1933. Gran Alpinista Català)

Matèries a impartir i els seus objectius terminals
Dotar a l’alumne d’uns coneixements i unes capacitats que li permetin realitzar amb seguretat, ascensions d’alta muntanya de baixa dificultat de forma autònoma.

Organització
El curs consta de tres sessions teòriques i quatre sessions pràctiques.
Teòriques: dimecres dies 10, 17 y 24 a les 21h00 a la sala audiovisual de de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró.
Pràctiques: dissabte dia 13 i diumenge dia 14 al Macís del Pedraforca (Berguedà). Dissabte dia 20 i diumenge dia 21 a Ulldeter (Ripollés).
L’organització aportarà el material comunitari necessari per la realització de l’activitat com són: arves, sondes, pales, cordes, estaques i d’altres encoratges. Pernoctació al Refugi Lluis Estasen i al Refugi-Xalet d’Ulldeter. L’organització farà la reserva necessària.
Inscripcions
Les places estan limitades a 12 participants.
El Curs no es durà a terme si no s’aconsegueixen un mínim de 8 participants.
Caldrà estar en possessió de la Llicència Federativa 2010 o contractar una assegurança provisional.

Direcció del Curs
Pere Tutusaus Cinca -Instructor de l’Escola Catalana d’Alta Muntanya i membre ECAM-

Matrícula
L’import del curs és de 110,00 €. Els desplaçaments i pernoctacions no estan inclosos. El pagament es realitzarà mitjançant una transferència al n. de compte Caixa Layetana: 2042-0007-99-3300003334, deixant clar el “nom i cognoms” i el concepte “Curs d’Alpinisme nivell I”
L’ordre de recepció de les transferències serà l’utilitzat per a l’adjudicació de les places.
També es pot formalitzar la matrícula a la Secretaria de l’Agrupació Científico-Excursionista de Mataró, al Passatge del Pou d'Avall, núm. 1 (cantonada Baixada de les Escaletes), de dilluns a dijous de 7 a 9 del vespre. En tots dos casos cal enviar un mail a cimagrupe@gmail.com amb les vostres dades personals: nom, cognoms, i telèfon mòbil. La inscripció es tancarà el dia 29.

Programa
- Material: coneixement del material bàsic de neui glaç (corda, piolet, grampons amb antiboots, mosquetons, arnès, bagues i rapelador-assegurador)
- Equip: coneixement de l’equip bàsic per fer alpinisme (casc, motxilla, botes, paraneus, guants, ulleres de sol, vestimenta i equip de bivac )
- Assegurament, autodetenció i progressió en neu: assolir confiança i seguretat en la progressió per terreny de neu de baixa dificultat.
- Ancoratges per a neu: coneixement i habilitat en una segura col•locació dels ancoratges bàsics en neu.
- Coneixement del medi: coneixement del terreny i valoració dels riscos a l’alta muntanya. Interpretació de plànols i orientació. Pràctiques d’autorescat i salvament.

Llistat de material
Casc, arnés, 4 mosquetons tipus HMS amb tanca, 2 bagues de 120cm, placa per assegurar (tipus Reverso), 2 cordinos 6 mm i 140 cm de longitud, botes rídides o semi-rigides impermeables, paraneus, guants prims i guants de neu, pantalons de neu impermeables, jaqueta impermeable, pals de trekking, motxil.la de mínim 40 litres, ulleres de ventisca, piolet de travessa (pala) i grampons amb “antiboot”.
Altres: sac de dormir, frontal i aliments/beguda per a dos dies. Vestimenta adient per a realitzar les pràctiques

El curs inclou
Monitors i instructors titulats per l'Escola Catalana d'Alta Muntanya (ECAM), dossier i diploma d'assistència.

Altres
El director del Curs es reserva el dret d'excloure del curs a qualsevol alumne que demostri desinterès, manca de capacitat o incompleixi les normes.
Així mateix es reserva el dret de modificar el programa, si les condicions climatològiques ho aconsellen.
És necessari informar al Director del Curs de les incapacitats que els participants tinguin abans de realitzar l’activitat, ja siguin físiques o psíquiques i de caràcter permanent o temporal. Dels medica-ments o tractaments que estiguin seguint i de la possible necessitat dels mateixos duran el curs.

Requisits mínims.
El terreny on es desenvolupa el curs és molt fred. Cal anar ben abrigats i equipats correctament per mantenir-se calent en aquestes condicions.